De cover van Onderuniversum. Je kan de overblijfselen van Antwerpen zien met een licht ring waar Julian in staat. - BookDragon
Dystopisch / Pen Stewart / Review / Sci-fi

Onderuniversum

Beoordeling: 4 uit 5.
De cover van Onderuniversum. Je kan de overblijfselen van Antwerpen zien met een licht ring waar Julian in staat. - BookDragon

Wat als natuur en magie samen wraak nemen?

Hey boekenfans,

Deze recensie ziet er een beetje anders uit dan normaal. Ik kreeg dit reviewexemplaar van Pen Stewart om voor Gent Leest te recenseren. Dus wordt het daar gepubliceerd in het Nederlands en zet ik hier de link daarnaar. In de Engelse vertaling zal het wel volledig staan.

Pen Stewart is namelijk ook een Gentse Stadslezer en vroeg een tijdje geleden in de Facebook-groep of er stadslezers haar nieuw boek wouden recenseren voor Gent Leest. Als Young Adult lezer stel ik mij daar graag kandidaat voor. Uiteindelijk is beslist geweest dat drie stadslezers een reviewexemplaar kregen. Sofie en Ik om een recensie te schrijven en Christel om Pen te interviewen.

De recensies staan nu online en het interview volgt in september. Als het erop staat krijgen jullie ook de link daar naar.

De recensie voor Gent Leest:

Amsterdam 2665, Julian en Kim vliegen op hun zweefscooters door de stad. Of wat er van overblijft. Ze worden getroffen door een zandstorm en schuilen in de stofsleuven (waar vroeger de grachten waren). Onze twee helden zijn daar opgeroeid, maar behoren nu tot het Amsterdamse stadsleger. Omdat ze uit de arme stofsleuven komen zijn ze de buitenbeentjes. In alle chaos van de storm zien ze twee vreemde mannen in elkaar verdwijnen. Even later kidnappen deze mannen Kim. En dat is hoe ze Julian motiveren om achter hen aan te gaan, naar de oude kerncentrale van Doel. Dit is hoe dit verhaal vol avonturen en geavanceerde technologie, in een vergane wereld, begint.

Dit boek heeft als onderliggende boodschap dat we meer zorg moeten dragen voor onze planeet en dat kerncentrales gevaarlijk zijn. Gelukkig is dat niet alles en overheerst die boodschap het verhaal niet.

Pen gebruikt zoveel details om deze wereld aan ons voor te stellen dat het lijkt alsof je een film aan het kijken bent. Alles wordt enorm visueel omschreven. Dat is ook de reden waarom dit een echt Young Adult boek is. Het is te visueel en ingewikkeld voor kinderen onder de 14. De meeste Nederlandstalige Young Adult boeken worden op een manier geschreven dat jongere kinderen het ook kunnen lezen. Dat is waarom ik meestal Engelstalige Young Adult boeken lees. Die zijn meestal iets complexer. Daarom wil ik Pen bedanken om een Nederlandstalige Young Adult te schrijven dat voor een 25-jarige lezer als ik ook complex genoeg is.

Pen Stewart is ook een stadsgenote en medestadslezer. Ze heeft een prachtige dystopische wereld gecreëerd in onze eigen streken. Dus raad ik deze topper van een lokale auteur te sterkste aan.

Conclusie:

De verwijzingen naar Shakespeare, Stephen King, hedendaagse pop, … waren hele leuke details. Het was wat subtieler, maar ik kreeg op een gegeven moment ook een Jules Verne gevoel. Zijn dit allemaal zaken waar jij fan van bent, Pen?

Dank u wel Pen en Hamley books om dit exemplaar naar mij te sturen. Ik heb genoten van dit boek en steun graag een lokale auteur.

Liefs BookDragon

De originele recensies:

Onderuniversum – Wat als natuur en magie samen wraak… | Gent Leest

Onderuniversum – Fascinerende nieuwe wereld treedt toe… | Gent Leest

Laat een reactie achter

%d bloggers vinden dit leuk: