Heather Morris / Historische roman

De drie zussen van Auschwitz

Beoordeling: 4 uit 5.

Overleef voor je zussen met kracht en hoop

Dit boek gaat over drie joodse zussen die samen Auschwitz overleefden. Dit deden ze na een belofte aan hun vader, die hen zei dat ze samen sterker zijn. Ondanks al de wanhoop en verdriet, geven de zussen elkaar de kracht en hoop die nodig is om te blijven gaan. Zo toont dit boek ook aan dat je altijd je eigen toekomst kan maken.

Wat maakt dit boek zo goed? 

Heather Morris heeft een heel goede manier van emoties uitleggen. Je kan je perfect inbeelden hoe angstig de meisjes moeten geweest zijn op weg naar Auschwitz en hoe dapper Cibi (de oudste zus) was. Door geschiedenisboeken en musea kan je u vooral inbeelden dat de mensen angstig waren, maar dit boek maakt een heel spectrum aan emoties duidelijk. Livi (De jongste zus) heeft zelfs momenten waar ze irritatie uitdrukt over dingen die ze krijgt, terwijl ik denk dat je dit niet zou doen als je alleen schrik hebt. Er zijn zelfs kleine momenten van geluk.

Dit boek maakt ook goed duidelijk hoe massaal de vernietiging was in dat kamp. De grote hoeveelheden mensen die daar binnen kwamen en die dan lukraak op heel wat verschillende manieren worden vermoord. Het valt zo op dat je leven, in Auschwitz-Birkenau, aan een zijden draadje hangt. De zussen hebben veel momenten gehad die heel anders hadden kunnen uitdraaien. Dat is ook waarom het zo deugd deed om te lezen hoe ze verder konden leven na de Holocaust. Ze bloeiden als het ware open in een nieuw thuisland.

Wat kon beter?

Het is eigenlijk moeilijk om iets te vinden dat beter kon. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dus je kon niet zeggen dat bepaalde personages een ander karakter moesten hebben of dat je andere eindes zou kiezen voor de zussen. Dat zou het boek alleen maar verder weg trekken van het echte verhaal.

Bij de barakken leek er een lichte verbloeming te zijn. Waar je in geschiedenisboeken en musea een afschuwelijk beeld krijgt, wordt hier niet echt op in gegaan. Wat niet af neemt van de verdere details in dit boek.

Kortom, dit boek is echt een heel mooi verhaal dat toont hoe de sterke band tussen zussen je door alles kan helpen. Hoe groot de onmacht ook lijkt te zijn.

Quote: Ze zijn slechts spikkeltjes in dit eindeloze landschap van vrouwen die een nieuwe helse bestemming tegemoet lopen.

Liefs Bookdragon

Ik schreef deze recensie voor Libelle en dat is ook waarom de structuur er wat anders uitziet. Wil je zien wat zij er mee gedaan hebben? Lees het hier: Libelle Leesclub: ons recensieteam las ‘De drie zussen van Auschwitz’ van Heather Morris – Libelle

Laat een reactie achter

%d bloggers vinden dit leuk: