De cover van De Selectie. Hoofdkarakter America poseert in een blauwe jurk voor spiegels.
Dystopisch / Kiera Cass / Romantiek

De Selectie

Beoordeling: 2 uit 5.
De cover van De Selectie. Hoofdkarakter America poseert in een blauwe jurk voor spiegels.

De ‘Hongerspelen’ in romantische overdrive

Oké, ik moet toegeven, het is geen verrassing dat ik een romantisch boek slecht vind. ‘De Selectie’ is gewoon zo populair dat het wel goed moet zijn. Maar helaas ging het niet zo.

Het begin viel wel mee. We leerden America, het klassensysteem, een deeltje van de geschiedenis en haar eerste geliefde kennen. Maar dan werd America geselecteerd voor ‘De Selectie’.

Ten eerste, vind ik het raar dat een toekomstige maatschappij, na een grote ramp, nog steeds een monarchie wil. Ten tweede is het niet echt vrouwvriendelijk dat de prins zijn toekomstige vrouw op deze manier kan kiezen. Het is als een vorm van ‘De Hongerspelen’ zonder het moorden. Ik vond die boeken wel goed omwille van alles wat naast de spelen gebeurde, maar in deze serie blijven we te lang bij America. We krijgen maar kleine stukjes informatie van buiten de competitie. Het is niet genoeg om de situatie te begrijpen of om sympathie te voelen voor de karakters. En waarom MOETEN de meisjes altijd jurken dragen? Het is niet alsof moderne prinsessen niets anders dragen dan jurken.

Ik had ook verwacht dat de prins zijn keuze gemaakt zou hebben tegen het einde van het eerste boek, net zoals het spel gewonnen werd in het eerste ‘Hongerspelen’ boek. Maar helaas, het gaat verder in de twee volgende boeken. Dus eigenlijk is het één boek van ongeveer 900 pagina’s dat in drie boeken van 300 pagina’s gesneden werd.

Als ik de kans had gehad om dit boek te proeflezen dan had ik Kiera Cass aangeraden om meer te focussen op de geschiedenis die deze dystopische wereld gemaakt heeft en minder op het drama van de competitie. Ik gok wel dat deze drama de reden is waarom het zo succesvol werd. Ik vermoed dat het een ‘guilty pleasure’ is, maar niet voor mij.

Als er meer verhaal was geweest naast de wedstrijd, dan zou het een goed boek geweest zijn. Ik kan zien dat Kiera Cass een talent heeft, maar ik hou echt niet van de verhaallijn.

Hey, dat is gewoon mijn eerlijke mening. Iedereen heeft recht op een eigen mening.

Liefs BookDragon

Laat een reactie achter

%d bloggers vinden dit leuk: