Je ziet de twee boeken die ik heb van Edgar Allan Poe en een kleine foto van hemzelf.
Edgar Allan Poe / Eregalerij / TopPost-NL

Edgar Allan Poe (1809-1849)

Van een militair tot de vader van de moderne detectives

Bekendste werk:

 • ‘Moorden in Rue Morgue’ (1841)
 • ‘Het Verklikkende Hart’ (1843)
 • ‘De Zwarte Kat’ (1843)
 • ‘De Raaf’ (1845)
Je ziet de twee boeken die ik heb van Edgar Allan Poe en een kleine foto van hemzelf.

Zijn met tragedie gevulde leven

Edgar Poe werd geboren op 19 januari 1809 in Boston. Zijn ouders waren Elizabeth Arnold Poe en David Poe Jr. In 1811 stierf Elizabeth aan tuberculose. Sommigen zeggen dat David Poe kort daarna stierf, anderen zeggen dat hij gewoon weg liep. Eén ding was zeker, Edgar en zijn broer en zus hadden nieuwe ouders nodig. Alle drie de kinderen werden in een ander gezin geplaatst. Dus Edgar groeide op zonder zijn broer William en zus Rosalie.

Edgar ging bij Frances en John Allan wonen. Hij noemde hen Ma en Pa. Pa was een succesvolle tabakshandelaar in Richmond, Virginia. Poe had een heel goede band met zijn nieuwe Ma, maar er zouden altijd problemen zijn tussen hem en John Allan. Ondanks de problemen werd Poe, Edgar Allan Poe gedoopt in 1812.

Poe begon gedichten te schrijven toen hij 13 was, maar werd ontmoedigd door John Allan en zijn schooldirecteur. Sommigen zeggen dat Poe zijn gedichten begon te schrijven op de achterkant van John’s zakenpapieren.

In 1826 ging Poe naar de universiteit van Virginia. Hij was de top van zijn klas, maar kreeg niet genoeg zakgeld van John Allan om op te leven. Dé oplossing? Poe begon met gokken. Natuurlijk, veroorzaakte dit schulden. Na een kort tijdje ging hij terug naar huis. Daar ontdekte hij dat zijn verloofde, Sarah Elmira Royster, verloofd was met iemand anders.

Zo ging er een jaar voorbij en Poe besliste om in het leger te gaan. Hij was fantastisch in alles wat hij deed en hij publiceerde zijn eerste boek. Maar in 1829 hoorde hij dat Ma ziek was. Ze stierf aan tuberculose nog voor hij terug kon keren naar Richmond.

John Allan wou hem uit de weg hebben, dus hielp hij om hem binnen te krijgen in de United States Military Academy in West Point. Maar kort nadat Poe daar begon, besliste John om te hertrouwen. Poe was hier niet akkoord mee, dus begon hij zich slecht te gedragen en werd hij geschorst van West Point.

Dit gaf hem de kans om voltijds op zijn schrijven te focussen. Tegen deze tijd had hij namelijk al zijn derde boek gepubliceerd.

In 1834 stierf John Allan zonder Poe iets na te laten. Dit was geen grote verrassing omdat Poe al sinds 1831 bij zijn tante Mary Clemm in Baltimore woonde. Hij woonde daar tot 1835. Mary’s dochter, en Poe’s nicht, werd al snel zijn literaire inspiratie en zijn geliefde. Ze trouwden als zij nog maar 13 was. Jammer genoeg, nam tuberculose haar ook in 1847. Poe’s verdriet zette hem aan tot drinken.

Zijn werk als schrijver, criticus en redacteur

In 1827 publiceerde hij zelf zijn eerste boek ‘Tamerlane en andere gedichten’ onder het pseudoniem ‘Een Bostonian’ Hij bleef gedichten schrijven zelfs wanneer hij in het leger zat. Tegen de tijd dat hij West Point verliet, had hij al drie boeken gepubliceerd.

Maar hij zocht nog een vaste schrijf job. Kort na John Allan’s dood, won één van zijn kortverhalen een wedstrijd in de ‘Baltimore Sunday Visitor’. Dit zette hem aan om meer kortverhalen te publiceren.

Hij kreeg een redactie job bij de ‘Southern Literary Messenger’ in 1835. Dit is waar hij een literaire criticus werd en een fel gebekte zelfs. Hier kreeg hij de bijnaam ‘Tomahawk Man’. In 1837 ontsloegen ze hem omdat ze hem te grof vonden. Hierna ging Poe van magazine naar magazine. Hij bleef in tussen zijn gedichten en kortverhalen schrijven en publiceren.

In de late 1830s publiceerde Poe ‘ Verhalen van de Grotesque en Arabesque’ dit was een collectie van kortverhalen. En in 1841 lanceerde hij het nieuwe genre van detective fictie. Hij deed dit met zijn ‘Moorden in Rue Morgue’. In 1843 won hij zelfs een literaire prijs met zijn detective ‘De Gouden Bug’. Dit gaf hem de bijnaam ‘ De vader van de detectives’.

Hij publiceerde ‘De Raaf’ in 1845. Het maakte hem een internationale sensatie, maar ‘The Evening Mirror’ betaalde hem er slechts 15 dollar voor. Daarom zeggen sommige bronnen dat hij een pleiter was voor hogere lonen voor schrijvers en internationale auteursrechten.

Zijn mysterieuze laatste dagen

Op 27 september 1849 verliet hij Richmond voor een zakenreis naar Philadelphia. Niemand zag of hoorde hem tot op 3 oktober. Dan vonden ze hem totaal verward in Baltimore. Ze brachten hem naar het Washington College ziekenhuis. Helaas, stierf hij daar vier dagen later. In die tijd noemden ze zijn doodsoorzaak ‘congestie van de hersenen’. Wat hersenkanker wil zeggen. Niemand wist wat er echt gebeurd is in de missende dagen voor 3 oktober, maar toch zijn er veel theorieën over Poe’s missende dagen die tot zijn dood kon leiden.

Wist je dat?

 • Wist je dat zijn beide ouders acteurs waren?
 • Wist je dat hij Charles Dickens had ontmoet en zelfs correspondeerde met hem?
 • Wist je dat hij twee regels had voor zijn kortverhalen?
  • Elk verhaal moet kort genoeg zijn om het in één keer te lezen.
  • Elk woord draagt bij aan het algemene effect van het verhaal.

Bronnen

Laat een reactie achter

%d bloggers vinden dit leuk: