De cover van Ontworteld. Een toverend meisje. Een ontwortelde boom. Een kasteel met elementen van het verhaal. - BookDragon
Fantasie / Naomi Novik / Sprookje hervertelling

Ontworteld

Beoordeling: 3 uit 5.
De cover van Ontworteld. Een toverend meisje. Een ontwortelde boom. Een kasteel met elementen van het verhaal. - BookDragon

Een uit de hand gelopen “Belle en het Beest”

Dit boek begon als een “Belle en het Beest” hervertelling. Je hebt een klein dorp met een toren waar een ‘beest’ in woont. Elke tien jaar wordt een meisje gekozen om bij de Draak te wonen. De Draak is een tovenaar met deze naam als bijnaam. Hij beschermt de kleine dorpen, in de vallei rond zijn toren, van de bossen. In ruil voor die diensten vraagt hij dat iedere tien jaar een meisje gekozen wordt om de volgende tien jaar bij hem te blijven.

Deze keer loopt het anders dan normaal. Agnieszka is een van de meisjes waaruit gekozen moet worden en ze heeft een aanleg voor magie. Hij zal haar wel moeten kiezen en trainen. Na een tijdje redt ze haar beste vriendin uit de bossen. Dit zet haar aan om een permanente oplossing te vinden tegen de bossen.

Maar tijdens het ultieme gevecht met de bossen leert ze meer over hen en komt ze hun motieven te weten. Uiteindelijk wordt ze een tussenpersoon voor de bossen en de dorpelingen en komt er een wapenstilstand.

Mijn mening:

Ik heb al eerder een Temeraire boek gelezen, dus dit was niet mijn eerste Naomi Novik boek. Wat deze twee boeken gemeenschappelijk hebben is een originele verhaallijn, een mooie setting en een overvloed aan details.

Nu denk je, hoe kan een hervertelling een originele verhaallijn hebben? Wel, door ver weg te dwalen van het origineel. Ik apprecieer wel dat Naomi het origineel heeft aan gepast.

Maar als je iemand bent die leest om te ontspannen en je gedachten te verzetten, dan is dit boek niet voor je. Er zijn zo veel details dat je moet focussen om ze bij te houden. Het was wel al beter dan het Temeraire boek, dus misschien zijn haar recentere werken beter.

Ik heb nog een Naomi Novik boek op mijn TBR en als dat boek dezelfde eigenschappen vertoont dan lees ik geen boeken meer van haar. Het is jammer want de werelden die ze maakt zijn altijd zo mooi en levendig, maar als je ontspant moet je herlezen. Nu zet ik mijn hoop op “A Deadly Education”.

Deze boeken hebben prachtige werelden voor in een Dungeons and Dragons spel. Dus is het wel en aanrader voor Dungeon Masters.

Liefs BookDragon

Kom meer te weten over deze Auteur op: Naomi Novik

Laat een reactie achter

%d bloggers vinden dit leuk: