ewis Carroll vergezeld door Cheshire Cat en Mad Hatter met twee exemplaren van zijn werk. -BookDragon.
Eregalerij / Lewis Carroll

Lewis Carroll (1832-1898)

De frabjous auteur die wonderland maakte

Bekendste werk:

  • ‘Jabberwockey’ (1855)
  • ‘Alice’s avonturen in Wonderland’ (1865)
  • ‘Door de spiegel’ (1871)
  • ‘De jacht op de Snark’ (1876)

De ontwikkeling van zijn vierkantswortel

Lewis Carroll werd geboren als Charles Lutwidge Dodgson op 27 januari 1832 in Daresbury, Engeland. Later koos hij Lewis Carroll als pseudoniem. Hij groeide, samen met zijn broers en zussen, op in een pastorie. Dus moesten ze zichzelf bezig houden. Lewis was de oudste broer in een gezin met 11 kinderen. Hij begon spelletjes te maken en verhalen te schrijven voor zijn jongere broers en zussen. Hij was een verlegen jongen met een verschrikkelijke stotter. Maar hij sprak wel vlot tegen kinderen.

Hij had ook nog andere talenten. Als kind was hij heel sterk in wiskunde en won hij academische prijzen. Wanneer hij 20 werd kreeg hij een studiebeurs aan Christ Church College. Dat is waar hij wiskunde professor werd en waar hij de zusjes Liddell ontmoette. Alice was de middelste dochter van de decaan. Ze werd Carroll’s inspiratie voor zijn verhalen.

Als professor in Christ Church moest hij celibaat blijven, maar zijn relaties met jonge meisjes zijn nog altijd het onderwerp van controversie. Er is geen bewijs van misbruik of zo, maar hij was wel heel vriendelijk met vele jonge meisjes.

Hoe wonderland ontstond

Gedurende zijn eerste jaren in Oxford schreef hij politieke pamfletten en essays. Maar hij schreef liever voor een jonger publiek.

Een natuurlijke verhalenverteller en entertainer zijn, bleek een grote bron van inspiratie. Hij schreef niet alleen ‘Alice’s avonturen in Wonderland’, maar ook poëzie in het genre ‘literaire nonsense’.

Op 4 juli 1862 nam Lewis Carroll de Liddell zusjes mee op een boottocht in Oxford. Tijdens deze dag vertelde hij hen een verhaal. Alice vond het zo goed dat ze hem vroeg om het op te schrijven. Dus deed hij dat voor haar verjaardag. Na wat overtuigingskracht van vrienden, stuurde hij het naar Alexander Maximilian die het publiceerde in 1865. Dat is hoe hij auteur werd en 4 juli is nog altijd Lewis Carroll dag in Oxford.

Lach voor de camera

Hij was ook een bekende fotograaf en maakte mooie portretten van beroemde mensen, zoals actrice Ellen Terry en dichter Alfred Tennyson.

Maar hij fotografeerde ook kinderen in verschillende kostuums en situaties, zelfs naakt. Maar blijkbaar was dat vrij normaal in Victoriaanse tijden.

Een normale dood voor een soms mimsy man

Er wordt niet veel gezegd over zijn dood omdat het lijkt op een natuurlijk overlijden. Kort voor zijn 66ste verjaardag kreeg hij een serieuze griep die tot een longontsteking leidde. Hij stierf op 14 januari 1898.

We gaan misschien nooit weten hoe hij was als persoon, maar we weten wel dat zijn literair werk voor altijd blijft bestaan. Het heeft al veel mensen geïnspireerd en het zal dat nog voor vele jaren blijven doen.

Wist je dat?

  • Wist je dat hij een van de bekendste auteurs is in het genre ‘literaire nonsens’, maar niet de grondlegger van het genre was?
  • Wist je dat hij veel nonsens woorden uitvond?
  • Heb je de originele Lewis Carroll woorden in deze tekst gevonden?

Bronnen:

Laat een reactie achter

%d bloggers vinden dit leuk: