Five of my favourite stories of 2023
Andere Verhalen

Top 10 boeken gelezen in 2023

En we zijn terug met een jaar terugblik. Het was een jaar van pieken en dalen in zowel mijn carrière als in mijn persoonlijk leven. We begonnen het jaar met verbouwingen in ons nieuwe huis, maar tijdens die weken is mijn grootvader overleden. Dan zijn we verhuisd naar het nieuwe huis en heb ik een nieuwe job gevonden, maar die job ben ik snel verloren. Mijn man is een nieuw bedrijf gestart en intussen werk ik voor hem. Het jaar is dus wel goed geëindigd, maar was een enorme rollercoaster. Ik hoop dat 2024 rustiger is. Ik ben er wel in geslaagd om 34 boeken te lezen in 2023!

Zoals ieder jaar wil ik jullie laten weten wat mijn favoriete boeken waren van vorig jaar, dus hier gaan we.

Omslag van 'De ballade van slangen en zangvogels'De Ballade van Slangen en Zangvogels 8/10

De film van dit boek kwam uit, dus wou ik nog snel naar het audioboek luisteren. Op deze manier zou ik geen spoilers over het verhaal krijgen door de film of mensen die de film gezien hebben. Jammer genoeg, heb ik de film nu nog niet gezien. Bij de originele trilogie zag ik de films eerst en heb dan pas de boeken gelezen. De films waren goed wanneer ik ze zag, maar werden overschaduwd door hoe goed de boeken zijn. Ik wou dat hier ook wat vermijden. Dit boek is nog beter dan de originele trilogie en ik vind het zo interessant om te lezen hoe anders de Hongerspelen waren toen. Zeker en vast ook hoe groot Snow zijn rol was in het veranderen van de spelen.

Cover of Unlikable 9) Unlikable 8/10

Dit boek is van een Nederlandse auteur, Lotte van Den Noort. Vorig jaar zat een ander boek van haar in mijn top. Namelijk Unsinkable. Dit nieuwe boek speelt zich af in Victoriaans Londen en vertelt het verhaal van een theorie over wie Jack the Ripper was. Ik hou nog snel van een Victoriaanse sfeer en al zeker over legendarische True crime.

Dit boek kwam ook in een belevingsbox, dus om de zoveel pagina’s was er een klein cadeautje die te maken had met de scene waarop je zit. Dit zorgde voor een betere onderdompeling in het verhaal. Alsjeblieft, uitgeverijen doe dit meer met jullie nieuwe boeken. Volgers op mijn socials zullen mijn geratel over deze box al gezien hebben.

Cover of The Left-Handed Booksellers of London 8) The Left-handed Booksellers of London 8,5/10

Dit was een van mijn begin van het jaar boeken. Ik kwam het concept tegen op een zoektocht naar mijn volgende boek en het intrigeerde me. Boekenverkopers die een geheim leven hebben en de tussenpersonen zijn voor de echte wereld en het mythische. Dat voelt gewoon juist als je erover nadenkt. Ze bewaken sowieso al velen verhalen.

Omslag van 'Het geheime genootschap' 7) Het Geheime Genootschap 8,5/10

Valt het op dat ik anglofiel ben? Dit boek gaat over een van de donkerste delen van Victoriaanse geschiedenis. De hobby om te willen communiceren met de doden. Natuurlijk was dat genoeg motivatie voor mij om het te beginnen lezen. Het feit dat het vorige boek van deze auteur, vorig jaar op nummer negen stond in mijn top 10 helpt natuurlijk ook. Het heeft dan ook niet teleurgesteld. Sarah Penner weet heel goed hoe ze haar publiek in een historische setting kan trekken en dit zo boeiend maakt.

Omslag van 'Het walvis theater' 6) Het Walvistheater 8,5/10

Ik kocht dit boek voor mijn innerlijke ekster. De Nederlandse editie is zo schitterend en mooi dat ik het kocht zonder te weten waarover het ging. Het feit dat het een prachtig oorlogsverhaal is, maakt het alleen beter. Het gaat over hoe en jong meisje opgroeit tot een sterke vrouw die voor zichzelf kan zorgen omdat de oorlog haar familie onherroepelijk beschadigt heeft. Oorlogsverhalen intrigeren mij snel omdat ik opgroeide met twee overgrootvaders die doorheen de oorlogen hebben geleefd. Hoe persoonlijker de verhalen, hoe beter zelfs.

Omslag van 'De kleuren van licht' 5) De Kleuren van Licht 8,5/10

Aangezien er dit jaar een nieuw boek uitkwam in deze wereld, besliste V.E. Schwab om een read along te organiseren voor de ‘Schemering’- trilogie. Het eerste boek in deze reeks was vorig jaar mijn nummer 4 dus twijfelde ik zeker niet om de rest te lezen. Het tweede boek was minder overtuigend ondanks dat Lila Bard een van mijn favoriete karakters aller tijden is. Het tweede boek was als verhaal meer een ‘filler’ en zou geen apart boek geweest moeten zijn. Het derde boek was echter, de perfecte finale voor deze reeks. Na het lezen van het nieuwe boek ‘De breekbare draden van magie’ moet ik zeggen dat V.E. Schwab het beter had gehouden bij dit boek en daar had moeten stoppen met deze karakters.

Omslag van 'Dochters van de tijd' 4) Dochters van de Tijd 8,5/10

Ik koos dit boek uit de lokale bibliotheek omdat de cover en de titel mijn intrigeerden. Hoewel de Engelse titel beter past bij het verhaal heeft de Nederlandse titel mij toch aangezet tot lezen. Dit en de vuurtoren op de cover. Er wordt wel eens gezegd dat je een boek niet mag beoordelen aan zijn cover. De cover is wel het eerste dat in het oog springt en een idee geeft van wat erin staat, dus het trekt wel aan. Het verhaal van dit boek is beter dan de cover. Ik heb al veel boeken gelezen over oorlog, maar nog geen waar verschillende vormen van oorlog doorheen de generaties een familie blijven achtervolgen. Ik heb ook nog nooit een boek gelezen over de MS St. Louis, waardoor ik nooit de connectie had gelegd tussen Duitse vluchtelingen en de Cubaanse revolutie.

Cover of the hobbit. 3) De Hobbit 8,5/10

Als geek is het heel normaal om fan te zijn van alles wat Tolkien geschreven heeft en alle films die daaruit vloeiden, maar ik moet toegeven dat ik de boeken eigenlijk nog nooit gelezen had tot dit jaar. Zelfs als de serie ‘The Rings of Power’ uitkwam heb ik de boeken niet gelezen. De film die het deed veranderen was ‘Tolkien’. Die film raakte mij zo diep dat ik de boeken direct ben beginnen te lezen. ‘De Hobbit’ was het eerste boek, aangezien dit een prequel is voor de trilogie. Jammer genoeg moet ik vaststellen dat dit ook het beste boek is van de serie. We krijgen in dit boek veel meer informatie over hoe deze wereld in elkaar zit dan in de andere boeken. De andere boeken volgen een standaard queeste structuur die over alle drie de boeken loopt. Deze structuur is het best als die in één verhaal compleet kan zijn en dat was ook zo bij ‘De Hobbit.’ Dit boek is het voorbeeld van hoe een fantasie boek moet zijn en de anderen boeken geven niet dezelfde kracht. Dit boek raad ik dus wel absoluut aan.

Cover of Fairy Tale. 2) Fairy Tale 9/10

Dit boek kocht ik origineel voor mijn schoonvader omdat die een Stephen King fan is, maar de titel maakte mij nieuwsgierig. Sprookjes waren origineel horrorverhalen en Stephen King is daar wel een expert in. Iedereen kent zijn beroemdste werken als ‘It’, ‘The Shining’, ‘Carrie’, maar soms schrijft hij ook boeken die minder in het genre horror vallen en meer psychologische fictie zijn. Ik zou dit boek in die categorie zetten. Het gaat hier niet over hoe eng de karakters zijn, zoals Pennywise de clown. Dit boek gaat dieper en gebruikt klassieke sprookjes in exact de goede manier. Het was lang mijn favoriete boek van 2023 tot het laatste boek dat ik las.

Cover of 'Het drop van zwaluwen' 1) Het Dorp van de Zwaluwen 9/10

Dit is een van de boeken die kocht op ‘Boektopia’ (de grootste boekenbeurs van Vlaanderen). Ik ben opgegroeid met boeken van deze auteur want hij staat het bekendst voor zijn kinderboeken, maar hij schrijft nu ook boeken voor volwassenen. Iets uit mijn leesverleden hield mij tegen om zijn volwassenere boeken te lezen. Omdat het een lang verhaal is bespaar ik jullie dit. Uiteindelijk heb ik toch beslist om dit verhaal te lezen en ik ben blij dat ik dat deed.

‘Het dorp van de Zwaluwen’ vertelt het verhaal van de dag waarop Oradour-sur-Glane voor goed werd vernield. Frankrijk is een buurland dus ben ik er al veel op vakantie geweest. Ik had het verhaal van dit verlaten dorp al gehoord, maar ik heb het nog niet bezocht. Na het lezen van dit boek, begrijp ik waarom ze het niet herbouwd hebben. Dit dorp dient als een herinnering van welke waanzin voortkomt uit oorlog. Dit boek is extra special doordat het geschreven werd uit getuigenissen van overlevers. Dit verhaal gaat echt door merg en been en toont aan dat oorlog nooit de oplossing is. De Nazi’s hebben niet gevonden wat ze zochten en hebben door dit te doen kostbare tijd verloren om in Normandië te raken. Ze hebben dus niets gewonnen met deze actie.

ByeBye 2023:

2023 was een rollercoaster van een jaar, maar het liet mij boeken lezen die ik al een tijdje wou lezen. Ik heb hier niet veel gepost en zelfs deze post is vrij laat, maar als je een titel ziet waar je mijn volle recensie van wil lezen, laat het weten op mijn kanalen en ik publiceer dit. Ik heb de recensies wel al klaar, maar ik heb ze nog niet allemaal gepost. Ik lees te snel om het even snel te publiceren en dan begint stress het over te nemen. Dus laat het mij weten en het zal kort erna gepubliceerd worden.

Liefs BookDragon

Laat een reactie achter

%d bloggers vinden dit leuk: