Omslag Gloriedagen
Corina Bomann / Historische roman

Gloriedagen

Beoordeling: 3 uit 5.
Omslag Gloriedagen

Sterk blijven in een slechte situatie

In ‘Gloriedagen’ volgen we Hanna Richter, een jonge verpleegster die in de Eerste Wereldoorlog haar verloofde voor haar ogen zag sterven. Deze ervaring liet een trauma achter en ze blijft het nog lang moeilijk hebben om over dit trauma heen te raken. Ze krijgt de kans om samen met dokter Conradi een nieuw ziekenhuis op te bouwen en dat is net wat ze nodig heeft.

Wat is goed aan dit boek?

De structuur

Dit boek leest alsof je een dagboek van iemand aan het lezen bent. Wat niet merkwaardig is als je in het nawoord leest dat het ook gebaseerd is op een dagboek van een echte verpleegster die in Waldfriede heeft gewerkt.

De geschiedenis uit Duits perspectief

Het is zo mooi om te volgen hoe vastberaden je moest zijn om in naoorlogs Duitsland iets nieuws uit de grond te stampen. Het is echt alsof er iedere keer opnieuw een ander probleem de kop op steekt. Toch slaan ze zich erdoor en lukt het hen.

Ik had natuurlijk wel over de zware inflatie in Duitsland gehoord na de oorlog. Omwille van alle herstellingskosten die Duitsland moest betalen aan de beschadigde landen. Ik wist ook dat daar rellen door ontstaan zijn. Deze dingen zijn niet weg geschreven uit onze geschiedenis boeken, maar zijn slechts een klein aspect van het thema Wereldoorlog I.

Door dit boek kreeg ik een veel realistischer beeld van hoe het daar geweest moet zijn gedurende die periode. Al was men in Waldfriede ook nog wel beschermd.

Actuele link

Ondanks dat de huidige inflatie niet zo extreem aan het stijgen is als toen, is het toch wel voelbaar. Mensen die nu een huis proberen kopen herkennen zoveel situaties uit dit boek.

Wat kon beter?

Wel, het is een boek van 571 pagina’s. In een boek dat deze hoeveelheid pagina’s telt wil je ook genoeg gebeurtenissen hebben om te blijven lezen.  Hier waren heel wat situaties die uiteindelijk niets hebben bijgedragen tot het totaal verhaal en die dus als ‘filler’ omschreven kunnen worden. Als een boek 400 pagina’s heeft, is het ook zeker een volwaardig boek. Het is niet echt nodig om bladzijden te vullen met situaties die niets bijdragen. Zeker als je weet dat er nog twee boeken na komen in deze serie.

De Nederlandse titel Gloriedagen verwijst naar de beste dagen van iets. Ik hoop dat dit niet hun beste dagen waren. Ik vermoed dat de beste dagen voor de gebeurtenissen van het tweede boek zullen zijn. De originele Duitse titel is ‘Sternstunde’ dit vertaalt bij mijn weten naar ‘Groot moment’. Dat komt meer overeen met de inhoud van het boek.

Het is een prachtig verhaal, maar deze twee puntjes hebben de score toch naar beneden gehaald.

Quote: ‘De oorlog is voor zo velen van ons traumatisch geweest,’ zei ze zacht. ‘Je denkt dat het alleen je eigen volk zo vergaat, maar dan vergeet je dat er ook aan de andere kant mensen sterven.’

Liefs BookDragon

Ik schreef deze recensie voor Libelle en dat is ook waarom de structuur er wat anders uit ziet. Wil je zien wat zij er mee gedaan hebben? Lees het hier: Libelle Leesclub: ons recensieteam las ‘Gloriedagen’ van Corina Bomann – Libelle

Laat een reactie achter

%d bloggers vinden dit leuk: